Freerunnen met Bo Zuijderwijk

Als vakgroep hebben wij vandaag een workshop freerunnen/parkour gehad van Bo Zuijderwijk. Dit omdat André Kasel, ingehuurd door gemeente Lelystad, afscheid nam van de Gemeente en het leuk vond om na een vrij intensieve periode van samenwerken een mooi afscheidscadeau te geven aan de vakgroep. Hier hebben wij dankbaar gebruik van gemaakt. Na contact te hebben gehad met Bo, kwamen wij uit op vandaag, 15 maart. 

Bo Zuijderwijk

In de gymzaal de Borg werd door Bo en een aantal vroege vogels de gymzaal klaar gezet voor de workshop. Bo was erg enthousiast, want zij wil graag dat het freerunnen en parkour meer aandacht krijgt bij kinderen. Zij geeft zelf veel les, maar is zelf ook actief op het hoogste niveau. Met haar ALO achtergrond, kan zij een mooie vertaling maken van didactiek en pedagogiek richting de sport, maar ook juist naar het jonge kind. Wanneer kinderen jong in aanraking komen met de sport, krijgen zij een breder beeld over wat er binnen onze bewegingscultuur mogelijk is. 

Nadat de gymzaal klaar was en ondertussen de meeste vakleerkrachten binnen waren gedruppeld, konden we gaan starten. Bo startte eerst met een aantal spellen die zij tijdens haar trainingen veelvuldig inzet. Tijdens deze spellen, worden de kinderen ondertussen onderworpen aan krachttrainingsoefeningen zonder gewichten. Op deze manier worden de kinderen op speelse wijze sterker en kunnen daardoor meer trucs uitvoeren die veel kracht en coördinatie vergen. 

Na een aantal hele leuke spellen, waarbij het freerunnen zeker in terug te vinden was, gingen we soepel over naar het 'echte' oefenen. We werden eerst geïntroduceerd in de 5 elementen van freerunnen en parkour:

  • Springen
  • Zwaaien
  • Fips & tricks
  • Klimmen
  • Vauls (ergens overheen)

In verschillende groepjes konden wij met een lesbrief zelfstandig aan de slag. Hier kunnen kinderen zelf ook mee aan de slag. Het mooie is dat kinderen op deze manier leren samenwerken, maar ook om zelfstandig op een veilige wijze aan de slag kunnen en daardoor niet lang op elkaar hoeven te wachten. 

Na een zeer actieve en inspirerende ochtend, werd er nog plenair afgesloten. 

Al met al een hele fijne en leerzame ochtend, waar hele bruikbare en leuke activiteiten kunnen worden gedaan in het basisonderwijs. Op deze manier worden kinderen heel leuk geïntroduceerd in deze sport. Bo, bedankt voor je enthousiasme en leerzame ochtend. 

Bo Zuijderwijk in actie in Japan:

Impressie workshopochtend vakgroep:

 

Titel van het item

Tekst behorend bij het item