Digitaal lesvoorbereiden met Microsoft Office

Digitaal de gymlessen voorbereiden. Voor de moderne vakleerkracht, zeker de nieuwe generatie vakleerkrachten, is het geen vraag meer waarom, maar meer de vraag HOE? Hoe pak ik dit aan en kies ik voor een betaalde dienst of kan dit ook gratis? Kost mij dit heel veel tijd of kan dit ook op een snelle manier? Wij hebben gekozen voor Microsoft (MS) Office. De meeste onderwijs organisaties gebruiken het MS Office pakket. Zo ook onze organisatie. De mogelijkheden zijn ongekend en zeker de combinatie Excel en Word is erg krachtig. Excel voor het overzicht (verschillende tabbladen) en Word ter ondersteuning. Wellicht gebruiken wij maar enkele mogelijkheden van de software, maar volgens mij zijn de mogelijkheden die wij hier aanbieden meer dan voldoende. 

 
De ontwikkeling

Sander van Brussel en Leon van der Veen hebben in het schooljaar 2016-2017 samen lessen voorbereid en daarbij hebben wij dit document ontwikkeld. Een lesvoorbereiding binnen MS Excel. Er is voor Excel gekozen omdat alle lessen (van een schooljaar of meer) in 1 tabblad verwerkt kunnen worden. Hierdoor is er altijd overzicht wat er aangeboden is. Daarnaast is de lesvoorbereiding makkelijk te delen. Doordat er meerdere tabbladen mogelijk zijn, kan ook de jaarplanning verwerkt worden in hetzelfde document. Hierdoor wordt deze toepassing voor het onderwijs zeer krachtig.

 

Gratis gebruiken

Wij willen deze toepassing graag gratis voor het onderwijs aanbieden, omdat wij dit onder werktijd hebben ontwikkeld. Wij hopen dan ook dat iedereen die deze documenten gaat gebruiken dit niet voor commerciële doeleinden gaat gebruiken, maar inzet voor het bewegingsonderwijs in Nederland om mooie lessen te maken en voor te bereiden.

  

Basiskennis MS Office

Er is helaas wel wat basiskennis nodig. Daarom zijn hieronder wat video’s geplaatst die jou op weg kunnen helpen, om snel en efficiënt de lessen voor te bereiden. Zeker wanneer er meerdere jaren gebruik van wordt gemaakt, zal het proces steeds sneller verlopen. Door de bestanden ook te delen met collega’s, geeft men een inkijkje over de lessen die jij aanbiedt. Hierdoor kun je veel leren van elkaar en wellicht elkaar inspireren om nog mooiere en zinvollere lessen te kunnen aanbieden in de toekomst.

 

Technische achtergrond

De meeste plaatjes zijn gemaakt in Adobe Photoshop en als .png opgeslagen. Het voordeel hiervan is dat de achtergrond verdwijnt. Veel vakleerkrachten zijn niet bekend met Adobe Photoshop en daarom worden de plaatjes ook gratis gedeeld. De materialen zijn gemaakt op het inventaris van de vakgroep bewegingsonderwijs Lelystad. 

 

Instructie video’s

 

 

 

 

Link downloads

Lesvoorbereiding in MS Excel

Samengestelde plaatjes in MS Word