Buitenspelen

Het is een veel gehoorde klacht van tegenwoordig, de kinderen spelen na schooltijd niet meer buiten, maar zitten binnen op hun scherm. Ouders zullen altijd zeggen dat toen zij jong waren veel meer aan het buitenspelen waren. Steeds meer kinderen hebben toegang tot een scherm, hetzij een spelcomputer, hetzij een telefoon, tablet of zelfs meerdere. Er ontstaat bijna een soort van keuze stress… op welk apparaat ga ik nu spelen. 


Buitenspelen is gezond en goed voor de sociale contacten. Kinderen weten dat zelf ook wel. Echter door de telefoon (en social media) is er ook sociale druk. Wanneer je even niet hebt gekeken op je telefoon, heb je misschien wel een hele belangrijke app gemist, waar je eigenlijk direct op had moeten reageren. Mede hierdoor bewegen kinderen minder en zullen zij hier later wellicht nadelige gevolgen van kunnen ondervinden. Dit blijkt ook uit onderzoek: steeds minder kinderen spelen buiten. De cijfers die uit deze onderzoeken komen zijn zorgelijk. Van alle kinderen speelt 30% nooit of slechts 1 keer in de week buiten (pipipower, 2021).

Er zijn veel voordelen voor kinderen wanneer zij wel veel buiten spelen. Met name wanneer zij dat in een natuurlijke omgeving doen (Slagter, 2016). Kinderen zijn dan actiever, creatiever en constructiever aan het spelen. Met andere woorden, genoeg redenen om kinderen te stimuleren om naar buiten te gaan. Wanneer we dit combineren, vanuit huis, maar ook vanuit school kiezen kinderen hopelijk sneller om lekker naar buiten te gaan.

Hieronder een video van het Jeugdjournaal waarbij het buitenspelen even centraal staat.

Op onze website willen wij scholen, ouders en kinderen inspireren en motiveren om lekker naar buiten te gaan. We zullen proberen om maandelijks een leuk spel te posten op onze website.

Veel buitenspeelplezier toegewenst!