Special Heroes

Verschillende vormen van onderwijs
special heroesDe vakgroep Lelystad bedient zowel reguliere basisonderwijs scholen maar ook een aantal speciaal onderwijs scholen. Veel mensen halen de termen speciaal onderwijs en bijzonder onderwijs door elkaar. Af en toe verwarrend, dus hieronder alle vormen op een rij:

Speciaal onderwijs:

Bijzonder onderwijs:

  • Katholiek
  • Protestant Christelijk
  • Islamitisch
  • …etc

Algemeen bijzonder onderwijs:

  • Montessori
  • Dalton
  • Jenaplan
  • Vrije scholen

Brede scholen:

  • Zowel regulier als bijzonder als algemeen bijzonder

Met andere woorden, het bijzonder onderwijs is dus gewoon regulier onderwijs, alleen heeft het bijzonder onderwijs extra aandacht voor de geloofsovertuiging van de school. Op scholen van het bijzonder onderwijs krijgen de kinderen les vanuit een godsdienstige of levensbeschouwelijke overtuiging. De algemene bijzondere scholen kunnen zowel openbaar zijn of bijzonder, maar geven ook les op grond van eigen visie op onderwijs of opvoeding.

Brede Scholen werken nauw samen met andere organisaties in de buurt of omgeving. Voor meer informatie, klik hier.

Het project Special Heroes

Kinderen binnen het speciaal onderwijs redden het niet binnen het reguliere onderwijs. Ze hebben door stoornissen of andere beperkingen extra ondersteuning nodig. U kunt zich hopelijk voorstellen dat dit niet alleen geldt op school maar ook bijvoorbeeld bij een sportvereniging of een andere georganiseerde hobby, zoals, scouting, muziek..etc. Special Heroes is ontstaan vanuit een Cluster 3 school, waar de school de samenwerking zocht met verschillende sportverenigingen uit de buurt. Door de ondersteuning vanuit het onderwijs, konden de verenigingen de leerlingen beter begeleiden en daardoor ook beter bedienen. Hierdoor werd er een plekje gecreëerd voor de leerling (die anders geen plek had) en konden de verenigingen handen en voeten geven aan de vorm van begeleiding of lesgeven voor de desbetreffende sport. Veel verenigingen willen graag wat betekenen voor dit soort leerlingen maar weten niet hoe.
Het onderwijs kan, doordat ze de leerlingen door en door kennen, goed ondersteunen en leerlingen doorverwijzen naar de juiste vereniging.

Binnen Lelystad zijn nu verschillende scholen voor speciaal onderwijs bezig met dit project, namelijk:

Het project wordt ondersteund door de Gemeente Lelystad, Sportbedrijf Lelystad en Sportservice Flevoland.

We hopen hele mooie resultaten te boeken! Zodat ook dit type kind een plekje mag hebben binnen de vereniging van zijn of haar keuze.