Digitale Lesvoorbereiding

IMG_9313

 

Digitaal de gymlessen voorbereiden. Voor de moderne vakleerkracht, zeker de nieuwe generatie vakleerkrachten, is het geen vraag meer waarom, maar meer de vraag HOE? Hoe pak ik dit aan en kies ik voor een betaalde dienst of kan dit ook gratis? Kost mij dit heel veel tijd of kan dit ook op een snelle manier? Wij hebben gekozen voor Microsoft (MS) Office. De meeste onderwijs organisaties gebruiken het MS Office pakket. Zo ook onze organisatie. De mogelijkheden zijn ongekend en zeker de combinatie Excel en Word is erg krachtig. Excel voor het overzicht (verschillende tabbladen) en Word ter ondersteuning. Wellicht gebruiken wij maar enkele mogelijkheden van de software, maar volgens mij zijn de mogelijkheden die wij hier aanbieden meer dan voldoende. 


De ontwikkeling

Sander van Brussel en ik (Leon van der Veen) hebben in het schooljaar 2016-2017 samen lessen voorbereid en daarbij hebben wij dit document ontwikkeld. Een lesvoorbereiding binnen MS Excel. Er is voor Excel gekozen omdat alle lessen (van een schooljaar of meer) in 1 tabblad verwerkt kunnen worden. Hierdoor is er altijd overzicht wat er aangeboden is. Daarnaast is de lesvoorbereiding makkelijk te delen. Doordat er meerdere tabbladen mogelijk zijn, kan ook de jaarplanning verwerkt worden in hetzelfde document. Hierdoor wordt deze toepassing voor het onderwijs zeer krachtig.

 

Gratis gebruiken

Wij willen deze toepassing graag gratis voor het onderwijs aanbieden, omdat wij dit onder werktijd hebben ontwikkeld. Wij hopen dan ook dat iedereen die deze documenten gaat gebruiken dit niet voor commerciële doeleinden gaat gebruiken, maar inzet voor het bewegingsonderwijs in Nederland om mooie lessen te maken en voor te bereiden.

 

Basiskennis MS Office

Er is helaas wel wat basiskennis nodig. Daarom zijn hieronder wat video’s geplaatst die jou op weg kunnen helpen, om snel en efficiënt de lessen voor te bereiden. Zeker wanneer er meerdere jaren gebruik van wordt gemaakt, zal het proces steeds sneller verlopen. Door de bestanden ook te delen met collega’s, geeft men een inkijkje over de lessen die jij aanbiedt. Hierdoor kun je veel leren van elkaar en wellicht elkaar inspireren om nog mooiere en zinvollere lessen te kunnen aanbieden in de toekomst.

 

Technische achtergrond

De meeste plaatjes zijn gemaakt in Adobe Photoshop en als .png opgeslagen. Het voordeel hiervan is dat de achtergrond verdwijnt. Veel vakleerkrachten zijn niet bekend met Adobe Photoshop en daarom worden de plaatjes ook gratis gedeeld. De materialen zijn gemaakt op het inventaris van de vakgroep bewegingsonderwijs Lelystad. Het kan dus zijn dat sommige materialen missen. Mocht u echt een onderdeel missen dan kunt u dit aanvragen via: l.vander.veen@stichtingschool.nl. Ik zal dan kijken of ik het plaatje online kan zetten.

 

Downloads

De bestanden staan op Google Drive. U kunt de bestanden online niet bewerken, maar u kunt wel de bestanden downloaden voor eigen gebruik. Mocht u niet weten hoe u dat moet doen, bekijk dan de video’s hieronder.

Download hieronder de bestanden:

MS Word: verzamel bestand activiteiten op betekenisgebied
MS Excel: leeg lesvoorbereidingsformulier

 

Instructie video’s

Downloaden van de bestanden

  • Downloaden van Google Drive

Gebruik maken van MS Word i.c.m. MS Excel

  • Korte introductie (voordelen van het digitaal voorbereiden)
  • Sneltoetsen (heel kort een aantal, om de snelheid van werken te verhogen)
  • Zoekfunctie in MS Word

Zelf een activiteit samenstellen en opslaan in MS Word

  • Samengesteld plaatje aanpassen
  • Kopiëren en plakken

Tips: zelf maken van een activiteit uit losse plaatjes

  • Zelf een samengesteld plaatje maken