Samenwerken op de 3Sprong

Geplaatst op woensdag 15 september 2021

Op CBS 3Sprong zijn de kinderen van groep 3 t/m 8 de eerste lesweken begonnen met spellen spelen waarbij samenwerken van belang was om de opdracht te voldoen.

Zo begonnen de groepen 3 met samen de bal tussen de buik en daarna tussen de rug naar de overkant te brengen zonder dat deze zou vallen. Elke week kregen de kinderen nieuwe opdrachten, in 3- of 4- tal de bal op een ring naar de overkant brengen bijvoorbeeld. Al gauw kwamen de leerlingen erachter dat het belangrijk was om rekening met elkaar te houden.

Als afsluiting van de samenwerkingslessen tilde de halve groep samen de dikke mat op (gr 4 en 5) en moesten tegelijk de mat laten vallen. Na een aantal keer oefenen en de tactiek besproken te hebben. Was het de ultieme test om te meten of de mat tegelijk losgelaten werd. Hiervoor werden ballen gebruikt. Aan de beweging van de ballen konden de kinderen zien of de mat tegelijk losgelaten werd of niet.

De bovenbouw deed als afsluiting een klasgenoot optillen op de dikke mat. Waarbij samenwerken, vertrouwen, eigen grenzen aangeven, rekening houden met een ander, leiding nemen of juist volgen en focussen op een taak allemaal aan bod kwamen. Een mooie basis om te gebruiken tijdens de gymlessen! En de kinderen….. “Juf wanneer gaan we weer samenwerken met die mat en de ballen?”