Zevenster laat kinderen eigen keuzes maken in de gymles

Geplaatst op woensdag 8 september 2021

De VSO afdeling van de Zevenster, is onder leiding van Natascha Pruijs (de gymjuf) gestart met groepsdoorbroken gymles. Dit houdt in dat de leerlingen zelf mogen kiezen wat zij de aankomende periode gaan doen tijdens de gymles. Dit doen zij over een periode van 5 weken, waarin de leerlingen kunnen kiezen uit verschillende onderdelen.

Wanneer leerlingen tijdens de lessen bewegingsonderwijs meer autonoom keuzes mogen maken, wordt de motivatie versterkt. De leerlingen zullen hierdoor meer en langer oefenen waardoor ze ook meer zullen leren. Met andere woorden, de beweegvaardigheid zal omhoog gaan. Deze vaardigheden die zij hebben geleerd, kunnen de leerlingen beter toepassen in andere contexten, waardoor een leerling veel meer in staat is om later zelfstandig te blijven bewegen. Deze aanpak is dan ook een zeer waardevol voor leerlingen, omdat zij zich na het bewegingsonderwijs het bewegen blijven verbeteren in verschillende contexten (Duivenvoorden et al, 2021).

Hieronder wat mooie voorbeelden van de eerste les: