‘Ik Lekker Fit’ op de Zevenster

Geplaatst op woensdag 4 maart 2020

Jaarlijks hebben we op de Zevenster een schoolbreed Ik Lekker fit Project.  In de periode van de Kerstvakantie tot de voorjaarsvakantie zijn we met elkaar bewuster bezig met de gezonde leefstijl. In de klassen wordt aandacht besteed aan gezonde voeding en bewegen. In de start weken wordt er een weeklang geïnventariseerd hoeveel suiker er daadwerkelijk genuttigd wordt. In de jongere groepen wordt dit concreet gemaakt door de genuttigde suiker door middel van suikerklontjes te verzamelen in een glazen vaas. Op het VSO wordt dit doormiddel van tabellen bijgehouden. Over de hele periode houden sommige groepen bij hoeveel water ze met elkaar drinken.

Het project hebben we dit schooljaar geopend met een hindernisbaan op het plein. De leerlingen gingen eerst over de baan voordat ze de school binnen gingen. Dit ging onder leiding van muziek en de aanmoediging van veel meesters, juffen en ouders. Ook ouders gingen over de hindernisbaan. Sommige zelfs met verjaardag traktatie en al. Deze projectweken zijn weer tal van activiteiten aangeboden zoals: beweeg speurtocht rondom de school, een vossenjacht, speellessen op het plein, zweedsloopspel, smaaklessen in de groepen en een hele middag gevuld met workshops waaruit de leerlingen er twee mochten kiezen. Er zijn workshops als Basketbal, smoothies maken, skaten, meditatie, ritmes op muziek, gezelschapsspel, wandelen, smaaklessen en verschillende knutsel activiteiten aangeboden. De leerlingen vinden deze middag altijd erg leuk, vooral omdat ze zelf mogen kiezen waaraan ze willen deelnemen.

 

De GGD is op school geweest om tandenpoetslessen te geven in verschillende groepen. Er zijn groepen op excursie geweest naar Zuiderzeeland. Waar ze leerzame waterlessen kregen en een rondleiding door de waterzuivering.

Alle SO groepen en de jongste VSO groepen zijn een dagdeel naar JumpSquare geweest. De gymlesverplaatst naar het trampoline park. Lekker met elkaar springen. Veel leerlingen waren hier nog nooit geweest dus het was een hele belevenis. Een aantal groepen zijn naar de Meent gewandeld en hadden daardoor een flinke workout die dag. Het springen was geweldig en de leerlingen hebben dan ook enorm genoten.

Voor de oudste VSO groepen heeft volleybal vereniging Volta een clinic verzorgt. Met als resultaat dat er ook leerlingen een proefles hebben gevolgd. Mooi om te zien dat leerlingen enthousiast worden om eens iets anders te proberen.

Tijdens de gymles is de eurofittest afgenomen. Hierbij meten en wegen we onszelf, de BMI wordt berekend. Er worden tests afgenomen wat betreft kracht, snelheid, lenigheid en uithoudingsvermogen. We hebben de shuttle run gelopen en vergeleken of we fitter zijn geworden. Daarnaast zijn  er veel verschillende activiteiten aangeboden. We hebben een klimparcours gedaan, bootcamp-achtige lessen gevolgd, we hebben ons doorzettingsvermogen getest tijdens een fitness circuit. Ook hebben we gekeken wat je moet doen om bijvoorbeeld een Mars, blikje cola, ijsje of frikandel te verbanden.

 

De Zevenster is hard op weg om een gezonde school te worden. We werken op dit moment hard aan het vignet voor voeding. Op de Zevenster hebben we een mooie keuken en klein restaurant waar leerlingen verse soep maken, taarten bakken en op de donderdag de hap van de week bereiden. De hap van de week kan van alles zijn. Van broodje gezond tot salade en van wrap tot broodje rundergehaktbal. Leerlingen die niet in de catering werken kunnen voor € 1,00 een kopje soep of de hap nuttigen in het restaurant. Op de woensdag worden er voor de verkoop taarten gebakken. Alle leerlingen krijgen het schoolfruit aangeboden. En de Zevenster beschikt ook over een moestuin met kas waar allerlei groente en fruit in groeit.

Dit schooljaar hebben we voor alle leerlingen een bidon van de Zevenster aangeschaft. Deze bidon blijft op school en zo proberen we de leerlingen te stimuleren meer water te drinken.

We sluiten dit project altijd af met ons jaarlijkse “ BedrijfsKleding Flevoland “ damtoernooi. Heel veel leerlingen van het VSO schrijven zich hiervoor in. En het is daarom altijd een groot succes. iedere deelnemer ontvangt een medaille en de eerste drie van iedere poule krijgt een beker.

Het waren weer mooie projectweken om op terug te kijken. Op naar een leven lang FIT.

Natascha